BĚŽÍME PRO PAMĚŤ NÁRODA

Vážení žáci, učitelé a rodiče,

naše škola se zapojila do Školní výzvy Běhu pro Paměť národa (https://www.pametnaroda.cz/cs), která probíhá po celý květen a zapojit se do ní kdykoli během tohoto měsíce mohou všichni žáci a zaměstnanci naší školy. Budeme velmi rádi, pokud se nás rozběhne co nejvíce a uděláme tak nejen něco dobrého pro své zdraví, ale také pro paměť i Paměť národa.

(Více o Školní výzvě Běhu pro Paměť národa https://www.behpropametnaroda.cz/pro-skoly/)

V případě jakýchkoli dotazů se obraťte osobně, nebo e-mailem na paní učitelku Heflerovou (heflerova@zsamspernarec.cz)

PROČ BĚHÁME PRO PAMĚŤ NÁRODA?

Běháme za všechny, kteří se nevzdali. Náš běh je symbolický, za každý kilometr, který každý z nás uběhne, poputuje 1 Kč Paměti národa, která dokumentuje osudy pamětníků, pomáhá jim, vzdělává děti i dospělé a vypráví příběhy 20. století. 

Příběhy ve sbírce Paměť národa jsou inspirací i varováním před totalitními režimy. Připomínají, jak hrozné je žít v době nesvobody zasahující všechny oblasti života, a ukazují hrdinství mnohých, kteří se postavili bezpráví a útlaku.
Zatímco nám jde v běhu „jen“ o výsledný čas, pamětníkům šlo o život, čest a svobodu.

Ať nás příběhy Paměti národa inspirují k vytrvalosti, udržování dobré kondice, překonávání sebe sama. Ať naše nohy nese odvaha, obětavost a houževnatost veteránů z druhé světové války, letců RAF, těch, kdo přežili koncentrační tábory, účastníků odboje doma i v cizině, někdejších politických vězňů, disidentů.

Každý z nás si může vybrat jeden konkrétní příběh nebo skupinu lidí, kteří bojovali nebo bojují za svobodu a demokracii. Můžeme běžet za Tři krále, Miladu Horákovou, dědečka, který byl v legiích, nebo tetu – disidentku, jež podepsala Chartu 77 a myla kvůli tomu mnoho let schody. Můžeme běžet za Ukrajinu a odvážné a silné ukrajinské občany. 

(Převzato z https://www.behpropametnaroda.cz/proc-bezet/)

CO BYS MĚL VĚDĚT, POKUD POBĚŽÍŠ ZA NAŠI ŠKOLU?

1. Můžeš si stáhnout své startovní číslo Stáhnout startovní číslo

2. Nainstaluj si do svého mobilu běžeckou aplikaci, použij svoji stávající běžeckou aplikaci nebo použij chytré hodinky, které umí zaznamenat vzdálenost a čas běhu. Doporučujeme aplikaci EPP Pomáhej pohybem od našeho partnera Nadace ČEZ.

3. Na začátku běhu si spusť aplikaci a vyběhni na svou trasu – běžet můžeš kdekoliv, kdykoliv mezi 1. – 31. 5. 2022 a kolikrát chceš!

4. Po doběhnutí si ulož záznam běhu z aplikace nebo hodinek (fotka, printscreen), kde bude čas, datum a počet uběhnutých kilometrů.

5. Zadávej výsledky zde: https://irontime.cz/report2066/?token=ACC1BD58

ČASTÉ OTÁZKY

Kdo se může zapojit?

Tato výzva je připravována pro školy, které se do běhu přihlásí. Zapojit se tak může každý žák školy, každý zaměstnanec. Musí vás pojit jedna škola a chuť rozběhnout se!

Co chápeme pod slovem běh?

Skutečně se musí jednat o běh. Vážíme si Vaší chuti sbírat kilometry, ale tato výzva je běžecká, nelze ji tak provozovat na kole či koloběžce. Věříme, že výklusové tempo nám povoluje nastavit maximální limit osm minut na kilometr. Prosíme také, aby byl započítáván pouze skutečný záměr běhat. Ranní spěch do školy občas může být běhu dosti podobný, ale takové situace prosím nepočítejme.

V jakých jednotkách délky zadávám uběhnutou trasu?

Délku běhu zapisujte v metrech.

Jak se zápisem běhu skupiny běžců, která využívá pouze jednu aplikaci/hodinky?

V zadávání je možnost poznámky. Napište nám, kolik účastníků běželo trasu, kterou ukládáte. Počet uběhnutých metrů zapište za celou skupinu. (Můžete tedy zapsat, kolik km celá třída uběhla při hodině tělocviku, nebo vyrazit odpoledne s kamarádem ze školy a zapsat výsledek společně J

Budu za běh něco mít?

Kromě lepší fyzičky a dobrého pocitu? Ano! Každá škola, která dohromady naběhá

více než 100 km, dostane od Paměti národa diplom.

Výsledková listina (Výsledky budou vyhlášeny v červnu.)

Sdílet příspěvek:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email